Vés al contingut

El P. Ubach i els seus viatges arriben a Barcelona (fins el 26 de juny)

Abril 10, 2011

Inauguració de l’exposició organitzada conjuntament amb l’Institut Europeu de la Mediterrània  sota el títol “Viatge a l’Orient bíblic”, un periple per l’Orient del pare Bonaventura Ubach a través dels tresors arqueològics de Montserrat.

Els viatges que el biblista i orientalista Bonaventura Ubach (1879-1960) va fer a Jerusalem, Alep, Babilònia, Alexandria, El Caire o el Sinaí durant el primer quart del segle XX són el fil conductor de l’exposició “Viatge a l’Orient bíblic”, que es pot veure a la capella de Santa Àgata de Barcelona fins al 26 de juny.

Barca funerària. Imperi Mitjà (2040-1786 aC)  Fusta estucada i policromada. Egipte. Museu de Montserrat. La mostra, comissariada pel catedràtic de prehistòria de la UAB Miquel Molist, compta amb més de 185 peces, entre les quals hi ha escultures, sarcòfags, ceràmiques, papirs, llibres religiosos, fotografies, així com d’altres materials arqueològics. Quasi totes procedeixen de l’Abadia de Montserrat, en concret, de les col·leccions d’Arqueologia del Món Antic, així com del recuperat Museu Bíblic que Bonaventura Ubach va contribuir tant a fundar l’any 1911. En la major part dels casos, es tracta del primer cop que aquestes peces surten i s’exposen a Barcelona.

En el marc del captivament que la societat occidental va començar a experimentar a finals s.XIX per l’Orient, l’exposició permetrà acostar-se a aquesta regió de la mà del pare Bonaventura Ubach, que des de Montserrat va viatjar per les actuals Palestina, Síria, Egipte o Irak. Viatges dels quals va deixar constància a través de dietaris, dels quals s’extreuen cites representatives per a l’exposició, i també amb més de sis mil fotografies, 24 de les quals es presenten a la mostra.

Seguint les petjades de Bonaventura Ubach, “Viatge a l’Orient bíblic” proposa un recorregut a través de sis àmbits:

  • L’encís per l’Orient de la societat occidental a partir de finals del segle XIX.
  • Un marc geogràfic bressol de grans civilitzacions
  • Les primeres ciutats i estats, exemplificada en Mesopotàmia.
  • Un imperi a la vora del Nil; la grandiositat de l’Antic Egipte.
  • Assíria, Fenícia i Roma: el dinamisme comercial a la Mediterrània de Palestina i Xipre, des del segon mil·lenni fins a la romanització.
  • Un origen, tres religions.  Les relacions entre la narració bíblica i l’arqueologia i la Bíblia de Montserrat.

Organitzada per l’IEMed i l’Abadia de Montserrat, amb la col·laboració del Museu d’Història de Barcelona, la mostra es podrà veure del 15 d’abril al 26 de juny a la Capella de Santa Àgata del Palau Reial de Barcelona.

Catàleg

La fascinació europea per Orient, els viatgers, estudiosos i religiosos que des de Catalunya sortien a la redescoberta de la regió, la trajectòria vital i les obres – en especial la Bíblia de Montserrat– i altres estudis del pare Ubach, o les societats urbanes de Mesopotàmia, Egipte o del Llevant mediterrani, són temes àmpliament abordats en el catàleg que ha editat l’IEMed amb ocasió de l’exposició.  

El llibre compta amb les aportacions de Joaquín María Córdoba Zoilo (UAM); Pius-Ramon Tragan (Abadia de Montserrat); Ricard Bru i Turull (UB); Miquel Molist i Montaña (UAB); Jean-Claude Margueron (École Pratique des Hautes Études); Maite Mascort i Roca (Generalitat de Catalunya); Josep Padró i Parcerisa (UB); Juan A. Fernández-Tresguerres Velasco (Universidad de Oviedo); Israel Finkelstein (Tel Aviv University); Jeanine Abdul Massih (Université Libanaise); Estelle Villeneuve (Maison de l’archéologie et de l’ethnologie de Nanterre), i Armand Puig i Tàrrech (Facultat de Teologia de Catalunya).

Podeu consultar el web de l’exposició a www.iemed.org/orient-biblic

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: