Vés al contingut

Orientalia Montserratensia

Juliol 18, 2010

Amb l’objectiu de precisar la finalitat de l’estudi i l’edició de textos antics, i oferir als especialistes i al públic en general el coneixement del patrimoni cultural antic que es conserva a l’Abadia de Montserrat neix la col·lecció Orientalia Montserratensia, formada per quatre volums, i elaborada per investigadors del CSIC, amb el suport de la Fundación Reale. [Fotografia: el darrer volum -el quart- dels publicats fins a la data de la col·lecció].

La Biblioteca Nacional de Madrid ha estat l’escenari triat per a la presentació d’aquesta novacol·lecció, a la qual hi ha assistit la Dra. Sofía Torallas, directora de la Col·lecció Montserratensia de l’Instituto de Lenguas y Culturas del Mediterráneo y Oriente Próximo del CSIC; el P. Pius-Ramon Tragan, monjo de Montserrat i director de l’Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat; i el director general de Reale Seguros, Ignacio Mariscal.

La Companyia d’Assegurances Reale –que té la seu a Torí (Itàlia)- i la Fundació Abadia deMontserrat 2025 van signar un conveni de col·laboració el maig de 2006, per mitjà del qual ambdues institucions s’unien per promoure la restauració i l’estudi del fons papirològic i de la col·lecció de teixits coptes que conserva el Monestir de Montserrat.

Els papirs i una part del teixits coptes provenen de la donació del canonge de Barcelona i estudiós del món clàssic Dr. Ramon Roca-Puig; mentre que l’altra part de les teles coptes prové de l’industrial i col·leccionista vallesà Vilabella. Per tal que es pugui conèixer aquest patrimoni, el Monestir de Montserrat publica els textos desxifrats i els resultats assolits en l’estudi dels teixits coptes a través d’aquesta nova col·lecció, anomenada Orientalia Montserratensia, que consta de quatre volums, i que ha estat possible gràcies al suport de la Fundación Reale. [Fotografia: una tela copta de la col·lecció montserratina]

L’estudi i la interpretació dels papirs s’està portant a terme gràcies al treball d’estudiosos especialitzats en el món clàssic i en papirologia semítica, que pertanyen al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). La responsabilitat editorial recau sobre el papiròleg prof. Klaas Worp d’Amsterdam i de Leiden. La restauració dels teixits ha estat iniciada per l’Opificio delle Pietre Dure i l’Alta Escola de Restauració de Florència, amb el control tècnic del restaurador i conservador del Museu Egipci de Torí i director a la regió del Piamont i la Toscana. Tot aquest treball es fa sota la supervisió dels monjos de Montserrat, assessorats per una comissió científica constituïda per estudiosos de reputació internacional.

Cal recordar que durant la primera meitat del segle XX, els estudiosos P. Bonaventura Ubach i Dr. Ramon Roca-Puig van arribar a reunir, a més d’un valuós conjunt de peces arqueològiques, una important sèrie de documents, de manuscrits i de llibres escrits en copte, hebreu, grec i àrab. Els resultats dels seus esforços exigeixen ara, iniciat el segle XXI, que sigui reconeguda i difosa la importància de la seva tasca i que arribi a tots els interessats el contingut d’aquest patrimoni.

[+]

Aneu a la pàgina de Papirs
Web de l’Institut de Llengües i Cultures del Mediterrani i Pròxim Orient del CSIC

Deixa un comentari