Vés al contingut

Arqueologia

La col·lecció arqueològica de l’Abadia de Montserrat, exposada al Museu de Montserrat i estudiada des de l’Scriptorium, és ingent tant en quantitat com en diversitat. Suposa el viu reflex del projecte de Bonaventura Ubach de dotar Montserrat d’un museu de l’Orient bíblic on reflectir l’evidència material i física d’un passat històric marcat per la relació dels homes i les dones amb Déu. El fons s’exposa en gran part a través de les sales de la secció arqueològica del Museu i a les noves sales de Sant Millán. En conjunt, una àmplia visió d’arqueologia antiga de l’Iraq, Síria, Líban, Israel, Egipte i Xipre des de la prehistòria fins a l’albada del Cristianisme, i encara més enllà. Tot i que Montserrat ha destacat arqueològicament per la qualitat del seu fons d’egiptologia (ric en mòmies i en objectes religiosos i d’escriptura), el patrimoni és destacat en l’àmbit de Mesopotàmia o l’Antiga Grècia i Roma. L’obertura de Sant Millán, a més, permet fer un viatge visual de la construcció dels grans reialmes de l’Antiguitat des dels paràmetres religiosos i polítics del bastiment d’unes civilitzacions de llarg recorregut. De la imponent reproducció de l’estela del Codi d’Hammurabi (s. XVIII a.C.) fins a un rotlle de la Torà d’època moderna, hi ha un llarg camí que pot ser vist i entès a Montserrat.

CATÀLEGS ARQUEOLÒGICS.

VIATGE A L’ORIENT BÍBLIC, UN NOU ESPAI D’ARQUEOLOGIA AL MUSEU

“Viatge a l’ Orient Bíblic” defineix un nou espai expositiu del Museu de Montserrat. Conté els materials provinents de les grans cultures orientals, recollits pel P. Bonaventura Ubach durant els seus viatges que tenien per propòsit il•lustrar el text de La Bíblia. Aquest fons, junt amb totes les altres peces del conjunt arqueològic del Museu, formaven el contingut de l’ antic Museu de l’ Orient Bíblic de Montserrat, fundat pel mateix P. Ubach i inaugurat l’ any 1911 i ulteriorment ampliat amb noves peces l’ any 1923.

El “Viatge a l’Orient Bíblic” ofereix un recorregut seguint el creixent fèrtil i s’atura a les antigues cultures de Mesopotàmia, de l’Egipte i de Palestina. L’itinerari comença amb un audiovisual introductori que presenta què és la Bíblia en relació amb les cultures de l’Orient que formen el seu context.

L’obertura d’aquest nou espai fa possible la visita d’un nou fons a grups, a institucions, a escoles, etc. La visita serà concertada i guiada. Finalment ha estat possible presentar, en forma completa, el projecte i l’obra del P. Ubach. A més del material arqueològic es podran veure les col•leccions de la flora, la fauna i de molts elements geològics de les terres bíbliques, fins ara no obertes al públic. Per demanar una visita cal concertar-la trucant al Museu:    93 877 77 45   .

[Fotografia: Reproducció del cap en diorita de Gudea, governador sumeri (‘príncep’) de Lagash, 2.100 a.C.]

* * *

Secció arqueològica del Museu. L’arqueologia de l’Orient Bíblic hi és representada per un conjunt força important de peces relacionades amb els països de la Bíblia (Mesopotàmia, Egipte, Xipre i Palestina). La recopilació d’aquests objectes és fruit de l’activitat del monjo Bonaventura Ubach (mort el 1960), iniciador dels estudis bíblics a Montserrat, i dels seus deixebles. El Museu, a més de les peces més importants que estan permanentment exposades, té un fons que es va alternant periòdicament per mostrar-lo als visitants i estudiosos.
De la cultura de Mesopotàmia, cal destacar entre altres coses, les nombroses tauletes cuneiformes en llengües acàdica, hitita i sumèria que van del 3.400 a.C. fins al 600 a.C.; un bon conjunt de cilindres de pedra, amb les seves empremtes, que testimonien els diferents períodes de la història mesopotàmica.
D’Egipte, cal esmentar el conjunt de peces funeràries antigues, entre les quals hi ha una mòmia d’una noia d’uns 25 anys d’època tardana, dos sarcòfags, vasos canopis, estatuetes i amulets.
Pel que fa als objectes procedents de Palestina, cal remarcar les ceràmiques de les diverses èpoques bíbliques -alguna del 4.000 a.C.-, monedes, estàtues de divinitats gregues i cananees, vasos de cristall romans i bizantins, una copiosa col·lecció de llànties,… És notable, encara, la col·lecció de ceràmica xipriota, amb peces del segle XX a.C. i posteriors.

Vasos en forma de braus. Xipre, Bronze mitjà, 1900-1650 a.C.